Eilanden rond TromsØ (Noorwegen) verkennen

Georganiseerd door North and Away

 

Van Longyearbyen (Svalbard/Spitsbergen) vliegen we naar Tromso, een vlucht van bijna twee uur. Het weer ziet er niet al te goed uit, het is Noorwegen!

Na de paspoortcontrole (Svalbard was toch Noorwegen of toch ook weer niet?) pikken we onze huurwagen op, een Suzuki Vivaro all grip met automatische versnellingsbak.

 

Noorwegen - 2018_6

 

Hiermee rijden we naar Kvaloysletta onze uitvalsbasis voor de volgende dagen. We verblijven in Holiday Resort Lauklines wat op 30 km van de luchthaven ligt.

 

Noorwegen - 2018_1

 

Hier komen de sportvissers ruimschoots aan hun trekken, maar wij zijn niet gekomen om te vissen.

Het resort ligt aan de Kattfjorden en heeft een prachtig uitzicht.

Voor onze proviand moeten we meteen terug richting Tromso, de dichtse winkel in de buurt ligt in Eidkjosen. Volgens de eigenaar maar 25 km, ze zijn hier gewoon van vele kilometers te rijden rond het fjord. 

Door onze zeereis is er nog steeds interesse voor de zeevogels, wat was het nu weer een mantelmeeuw, Noorse Stormvogel of kleine jager. We zoeken het meteen op.

 

Noorwegen - 2018_9
 

Volgende dag regent het pijpestelen, dus tijd om een mailtje te sturen naar familie en kennissen. In de namiddag klaart het helemaal op en het zonnetje komt erdoor. We rijden naar Tromvik een vissersdorpje. Onderweg komen we rendieren tegen op de weg. Geen probleem, door het gezapige tempo kunnen we gemakkelijk stoppen

 

Noorwegen - 2018_2

 

Aangekomen in Tromvik begint het terug te regenen, uitstappen zal voor een andere keer zijn. Terug naar huis, maar eerst nog even langs de winkel in Eidkjosen.

Volgende dag ziet het er 's morgens goed uit, het zonnetje schijnt. Dus gaan we wandelen, maar voor we gewassen en aangekleed zijn valt al de eerste hagelbui.We moeten even wachten om de omgeving te verkennen. In de namiddag rijden we naar Somaroy dat gekend is om zijn witte stranden.

Noorwegen - 2018_4

 

Somaroy ligt op een eiland verbonden met een tweetal lange smalle bruggen. Het weer laat weer niet toe om te wandelen en we gaan dan naar het plaatselijke Kaffé voor koek en koffie

Noorwegen - 2018_9
 
De dag erna wanneer we opstaan is het droog. In de loop van de voormiddag komt de zon erdoor en we besluiten om terug naar de zandstranden te rijden.
De uitzichten zijn prachtig.
 
Noorwegen - 2018_7

 
 
Hier kan je prachtig de watervogels gade slaan. Het strandje is nu nog rustig. We vermoeden dat de vakantie hier gaat beginnen, vermits het verkeer drukker begint te worden. We rijden terug naar de Resort via Eidkjosen en volgen de 858. De zichten zijn adembenemend, hier kom je toch voor naar Noorwegen. Het slechte weer van de voorbije dagen zijn we direct vergeten.
 
Noorwegen - 2018_8
 
 
Noorwegen - 2018_10
 
 
Volgende dag regent het weer en het is nevelig.Vandaag  transferen we naar Hamn I Senja. Daarvoor moeten we de ferry van Brensholmen - Botnhamn nemen. De overtocht duurt een 45 tal minuten.
Noorwegen - 2018_11
 
Na de overtocht nemen wij even de weg naar rechts naar Laukvik, daar zou op het einde van de weg een fantatisch uitzicht zijn over de vogeleilanden. Door de regen en mist is hier niks van te zien en we rijden naar Stonnesbotn. De toeristische route via de Duivelstanden zullen we later doen omdat het weer toch niet uitnodigd is. Na verkeerd te zijn gereden en een omweg van 50 km te hebben gemaakt komen we langs smalle en slingerde wegen langs het fjord aan in Hamn I Senja om 15:00u en ontdekken dat de enigste plaatselijke winkel op 11  kilometers ligt en op zaterdag sluit om 15:00. We gaan toch kijken, de winkel ligt in Gryllefjord het vertrek van de ferry naar Andeness. De winkel is inderdaad dicht ondanks de vele mensen die wachten op de ferry. Gelukkig hebbben we een apart hotel met B&B formule waar ook een restaurant aan is. Honger zullen we niet lijden. Volgend maal direct na de ferry inkopen doen!
Noorwegen - 2018_16
 
Hamn I Senja is een oud visserdorpje waar vakantiewonigen zijn gebouwd. Die zien er wel modern en nieuw uit en binnen alle comfort.
 
Noorwegen - 2018_19
 
 
Volgende dag gaan we eerst de grootste trol van Noorwegen opzoeken, een park met allemaal Trollen. We vinden dat dit toch meer een kinderpark is en gaan niet binnen. We zoeken  in de plaats het museum van de Samen op. Daarvoor moeten we verder richting Finnsnes, de 86 is een tweevaksweg en mooi rechtdoor. Het lijkt wel een autostrade. Toch rijden de Noren en ook wij zelf braaf 80 km/u. Als we de wegwijzer tegenkomen die naar het museum wijst slagen we rechts af, echter het museum zelf vinden we niet. We rijden heel de bergketen over tot Finnes. Het uitzicht is geweldig, maar zou nog beter zijn als het niet zo nevelig en nat was.
Noorwegen - 2018_13
 
Dan maar terug over dezelfde berg naar Hamn I Senja. We kijken uit naar het museum, maar ook nu zien we het museum niet.
Noorwegen - 2018_14
 

 

Laatste dag in Hamn I Senja

Het regent nog altijd pijpestelen. Geen wandelweer dus rijden we naar Finnsnes. Tot onze verbazing een grote stad waar alles voorhanden is. Grootwarenhuizen, apotheken, allerlei burelen. We doen er onze inkopen voor één dag en kunnen net het vertrek van de Hurtigruten zien. De Midnatsol, een van hun nieuwste schepen. Het wekt herinneringen op aan onze vorige Hurtigruten reizen, maar dan met de Richard With en de Kong Harald, beiden wat oudere schepen.

Noorwegen - 2018_15

Het gaat nog wat harder regenen en we keren terug naar de Hamn I Senja. Het zal niet lukken voor dit jaar, we zullen dus nog eens moeten terugkomen.

Voorlaatste dag in Noorwegen. We rijden over de E6 en E8 naar TromsØ. Het weer is beter en het zonnetje komt erdoor. In TromsØ checken we in het Scandic hotel. We krijgen een suite met uitzicht op de haven net aan de aanlegplaats van de Hurtigruten. Zo kunnen wij het van de andere kant eens in het oog houden. De mensen, het laden van de vracht en de bussen voor de uitstappen. 

Noorwegen - 2018_18

Laatste dag in Noorwegen. 

Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven. We tanken de wagen vol en leveren hem in bij AVIS. Dan maar inchecken, niet zo eenvoudig blijkt. Je moet hier alles volledig zelf doen. TIckets aan kiosken uitdrukken en de labels bevestigen aan de koffers. Koffers zelf op de band zetten en scannen. De security doet zijn werk en één van de rugzakken moet volledig leeg gemaakt worden. Niets aan de hand, enkel alles er terug inkrijgen.

In Oslo moeten we overstappen op een andere vlucht naar Brussel. De luchthaven van Oslo is groot en van de ene terminal naar de ander is het bijna een half uur lopen. We hebben ruim de tijd want de gate is nog niet open. Tijdens de vlucht naar Brussel wanneer we boven Amsterdam zijn begint de piloot aan de daling, 10 minuten later zijn we geland.

In Zaventem is het een kwarier lopen om bij de bagagebanden te komen, net op tijd. Onze koffers komen er al aan.

Dan naar -1 waar we trein naar Antwerpen nemen om ons te laten oppikken met de wagen aan Berchem Station. Wat een drukte als we uitstappen, nogal een verschil met de rustige wegen in Noorwegen. 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla